Doom

Doom (ili DOOM) je računalna igra iz 1993. godine koju je napravila tvrtka id Software.

Ta oznaka predstavlja žanr igre iz prvog lica (first-person shooter). Naširoko je prepoznato u ovoj igri korištenje 3D grafike, te igranje igre u multiplayer-u preko mreže (tzv. networked multiplayer gaming) na PC platformi. Isto tako postojala je podrška za igrače da stvore različito okruženje u igri (WAD).

Doom igra ubrzo je postala uzor mnogim drugim igrama iz prvog lica, koje su bile izrađene sredinom 1990. godine. Takve igre su bile poznate i kao tzv. Doom klonovi. Grafika ove igre te mnogo nasilja učinili su ovu igru predmetom rasprava koji sežu izvan svijeta igara. Navodno da je Doom igra bila ocijenjena kao igra svih vremena.

Doom sada nije bila samo igra, već i privilegija te su ubrzo uslijedili mnogobrojni nastavci kao što su Doom II: Hell on Earth (1994.), te brojne ekspanzije koje uključuju The Ultimate Doom (1995.), Masters Levels for Doom II (1995.) i Final Doom (1996.). Originalno puštene u prodaju za PC/DOS, ove igre su kasnije prebačene na ostale platforme koje uključuju i jedanaest igračih konzola. Serijal koji su uslijedili nakon orginalnog Doom-a su izgubili ugled jer je tehnologija Doom engine-a bila nadmašena u devedesetim godinama. No unatoč tome Doom fanovi su i dalje stvarali nove WAD-ove, speedruning, te su modificirali izvorne kodove koji su bili objavljeni 1997. godine. Igra je ponovno postala popularna 2004. godine nakon izlaska Doom 3. Ta igra je redizajnirana originalna igra u kojoj se koristila moderna tehnologija izrade. Doom 3 igra je usko povezana i sa filmom koji je izašao 2005. godine a naziva se Doom.

Prethodni
  Payday 2
  Igre - Sve